PC

PC – Polycarbonat

PC är ett amorft material som används utan speciella modifieringar. Det har bra styvhet och stor slagstyrka och används som fönster i förarhytter och till stöldsäkring i affärer, på museer och liknande.

Som halvfabrikat är PC mest känd som plattor med mycket hög slagstyrka. Plattorna levereras till och med 15 mm tjocklek i optisk kvalitet med jämn, transparent yta. Dessa plattor är delvist UV-beständiga. Över 15 mm tjocklek samt i rör och rundstänger finns materialet som teknisk PC som endast är svagt transparent. Detta är inte UV-beständigt. PC används ofta till sprutgjutna ämnen.

Användning
PC används i ett brett temperaturområde, men varig användning i varmt vatten över 60°C kan inte rekommenderas eftersom hydrolys uppstår. Påverkan av upplösningsmedel utlöser spänningskorrosion. PC, som kan kallbockas upp till 5 mm, används där man har krav om hög slagstyrka, t.ex. i förbindelse med säkerhetsavskärmningar och liknande. PC passar till varmformning och används bl.a. till kabinett och displays. Till generell utomhus användning kan plattor med extra UV-skydd levereras.

  • Visir
  • Skyltar
  • Displays
  • Avskärmningar
  • Säkerhetsfönster
  • Kabinett

Ladda ner

Vi lagerför PC i rundstänger och plattor.

PC
Massafyllnad, g/cm³1,20
Kultryckshårdhet, N/mm²110
Dragstyrka, MPa60
Elasticitetsmodul, MPa2300
Kärvseghet, KJ/m²>30
Fuktupptag 50 % RF, %0,08
Användningstemp., 0C-40/+115
Utvidgningskoefficient, 10-5/0C6,5
Ljusgenomträngning, % v/3 mm86
Syra (förtunnad)+
Bas
Upplösningsmedel
UV-ljus(+)

+ = användbart
– = inte användbart
() = begränsat användbart