PET / PETP

PET / PETP – Polyethylenterephtalat

PET är en delkrystallinsk termoplast med en bra kombination av mekaniska, termiska och elektriska egenskaper, vilket betyder att den kan användas mycket brett.

PET-halvfabrikat tillverkas vid extrudering i plattor, stänger och ämnesrör. Materialet levereras i vit naturfärg, men finns också i svart och förstärkt med glasfiber.

PET utmärker sig vid stor styrka och styvhet, men dålig kärvslagstyrka. Den är dimensionstabil, har låg vattenabsorbering, men vid långvarig påverkan av, eller vid användning i varmt vatten över ca 70° kan uppstå hydrolys. Därför används PET inom mekanisk konstruktion, typisk där det för plast gäller relativt högt belastade ämnen. Ofta i kombination med krav om stor måttfasthet, slitstyrka och låg friktion. PET finns också med glidmedel (självsmörjande, PET GL, TX eller liknande), som reducerar friktionen och ökar slitstyrkan.

I samma familj finns PETG som är en amorf-typ, som levereras i klara och opalfärgade plattor med hög slagstyrka, och som kan termoformas. PETG används ofta till avskärmning samt till behållare och liknande i livsmedelssektorn. PETG tål dock inte UV-ljus.

Användning
PET används mycket inom elektronikindustrin. Och eftersom PET/PETG är FDA- godkänt, är också livsmedelsindustrin storförbrukare, precis som det på grund av miljövänlighet i stor utsträckning används till emballage och flaskor (PET), bl.a. som ersättning för PVC.

  • Lager
  • Tandhjul
  • Bussningar
  • Glidskenor
  • Där man kräver hög termisk stabilitet och mekanisk styrka

Ladda ner

Vi lagerför PET och PETP GL i rundstänger, ämnesrör och plattor.

PETPPETP GL
Massafyllnad, g/cm³1,391,44
Kultryckshårdhet, N/mm²170160
Dragstyrka, MPa9076
Elasticitetsmodul, MPa26003450
Kärvseghet, KJ/m²22,5
Fuktupptag 50 % RF, %0,30,25
Användningstemp., 0C-20/+105-20/+100
Utvidgningskoefficient, 10-5/0C77,5
Friktion µ0,4n/a
Syra (förtunnad)++
Bas
Upplösningsmedel++
UV-ljus++

+ = användbart
– = inte användbart
() = begränsat användbart