PMMA

PMMA – Polymethylmethacrylat (Acryl, Plexiglas)

PMMA är ett amorft material som i vid utsträckning kan användas där man tidigare använde glas. I industrin används mestadels klara och rökfärgade plattor, medan den opalvita samt de många olika färgade plattorna speciellt används inom design- och reklamindustrin. PMMA plattor är mest kända i extruderad version eftersom de har bäst tolerans. Gjutna plattor har fördelen att de kan tillverkas i tjockare varianter samt som block. PMMA tillverkas också som rör och stänger, liksom det finns flera kvaliteter med speciella egenskaper.

PMMA är UV-beständigt och har fin ljusgenomträngning. Materialet har stor styvhet och en snygg ytglans. Slagstyrkan är 6-8 gånger så stark som glas, men ytan är inte så hård och är därför mer mottaglig för repor. PMMA är ett mycket kärvkänsligt material, vilket man bör ta hänsyn till i förbindelse med mekanisk bearbetning. PMMA passar till varmformning, bockning över värmetråd och limning.

Användning
PMMA används ofta till avskärmning, kabinett och påsättningsfönster samt på andra ställen där man av viktmässiga orsaker med fördel kan ersätta glas med akryl. Till ljusskyltar, displays och dekoration är PMMA ett mycket använt material. Möjligheterna är nästan oändliga, både när det gäller färger och former.

  • Skyltar
  • Montrar
  • Displays
  • Avskärmningar

Ladda ner

Vi lagerför PMMA i plattor, rör och rundstänger.

PMMA – ekstruderetPMMA – støbt
Massafyllnad, g/cm³1,191,19
Kultryckshårdhet, N/mm²190190
Dragstyrka, MPa7082
Elasticitetsmodul, MPa32003300
Kärvseghet, KJ/m²22
Fuktupptag 50 % RF, %0,30,3
Användningstemp., 0C0/+700/+80
Utvidgningskoefficient, 10-5/0C76
Ljusgenomträngning, % v/3 mm9293
Syra (förtunnad)(+)+
Bas++
Upplösningsmedel
UV-ljus++

+ = användbart
– = inte användbart
() = begränsat användbart